Gepubliceerd 10/09/2021 Langpootmuggen en haar larven emelten

De Langpootmuggen en haar emelt larven

De volwassenen langpootmuggen zien eruit als gigantische muggen. Ze hebben slanke lichamen, zeer lange benen en een paar vleugels die vaak in een hoek van 45 graden ten opzichte van het lichaam worden gehouden. Net achter de vleugels, bevestigd aan het lichaam, bevinden zich twee kleine, antenne achtige aanhangsels die halters worden genoemd. Deze functioneren als gyroscopen tijdens de zwakke en aarzelende vluchten van de langpootmuggen. De eitjes die deze mug legt worden emelten genoemd en kunnen voor schade aan het gazon geven. 

De vrouwelijke langpootmuggen

Vrouwelijke kraanvogels hebben dikkere buiken, die een spitse (en ongevaarlijke) punt hebben voor het leggen van eieren. Mannetjes hebben tangachtige klemmen aan het uiteinde van de buik.

Volwassen langpootmuggen kunnen worden onderscheiden van muggen door het ontbreken van een doordringende, buisvormige mond, het ontbreken van schubben op de vleugel aders en een V-vormige groef op de thorax (het lichaamsdeel achter de kop, waaruit de vleugels komen).

Waar leven emelten, de larven?

Langpootmuggen leven meestal in het water, zoals in beken en meren, maar ook op vochtige plaatsen zoals onder bladafval in sloten en soms ondergronds. Omdat ze kunnen vliegen, zijn de volwassenen bijna overal te vinden. Meestal komen ze voor in vochtige bossen en velden, en in de buurt van beekjes en vijvers. Verschillende soorten zijn te vinden in de lente, zomer en herfst.

Wat eten emelten en langpootmuggen?

De vele verschillende soorten langpootmuggen hebben verschillende levensstijlen. De waterlarven eten vaak rottende vegetatie en bladafval. Sommige soorten eten andere insecten, waaronder muggen larven. Waar sommige larven (emelten) wortels eten, kunnen ze ook aan de wortels en het gras zelf eten. De volwassen langpootmug eten helemaal niet en richten ze zich alleen op het paren. Die volwassenen die wel eten, hebben de neiging om nectar van bloemen te drinken.

Langpootmuggen bijten niet

Kraanvogels bijten niet. De larven van sommige soorten kunnen gazonplagen zijn door de larven, de emelten dus. Deze larven staan ook op het menu van veel zoogdieren die ze uit het gras trekken en dus het hele gazon overhoop halen.